ZORGELOOS RIJDEN

 

De nieuwe Jeep® 4xe-modellen maken autorijden zorgelozer dan ooit: dankzij de keuze die ze bieden tussen volledig elektrisch rijden en rijden met hybride aandrijving,
zijn ze duurzamer en beter voorbereid op de toekomst dan traditionele SUV's met alleen een verbrandingsmotor.
Zonder dat ze ook maar iets missen van het avontuurlijke karakter dat elke Jeep® eigen is.

 

MEER MOGELIJKHEDEN DAN OOIT

 

De nieuwe Jeep® Renegade en Compass 4xe maken gebruik van een hybridesysteem dat bestaat uit een benzinemotor die de voorwielen aandrijft en een elektromotor die de achterwielen aandrijft. De elektromotor wordt gevoed door een 11,4 kWh-accu die tijdens het rijden wordt bijgeladen door regeneratief remmen en bij stilstand kan worden opgeladen vanaf een externe stroombron. Met volledig geladen accu kan de auto zo'n 50 km volledig elektrisch rijden.

 

SNEL EN EENVOUDIG THUIS OPLADEN

Voor het thuis opladen van de Jeep® Renegade en Compass 4xe biedt Mopar® een Easy WallboxTM-laadstation als accessoire aan. Hiermee kunnen de accu's aanzienlijk sneller worden opgeladen dan via een stopcontact, zodat u maximaal van de voordelen van elektrisch rijden kunt profiteren.

 

NIEUWE BEDIENINGSELEMENTEN

 

Met de speciale selectieschakelaar kunt u eenvoudig overschakelen tussen de drie beschikbare rijmodussen Hybrid, Electric en eSave.
Daarnaast biedt de schakelaar voor de Selec-Terrain®-tractieregeling de nieuwe keuzemogelijkheid Sport, die dankzij een snellere respons van het gaspedaal en directere besturing een sportieve rijstijl mogelijk maakt.

Welke soorten elektrische- en hybride-aandrijvingen zijn er?

 

ICE Internal Combustion Engine (inwendige verbrandingsmotor): de traditionele op thermische energie gebaseerde motor waarin de verbranding van fossiele brandstof (benzine, diesel, LPG, etc.) wordt geactiveerd door menging met een oxidatiemiddel (gewoonlijk zuurstof). Dit gebeurt in een verbrandingskamer die een integraal onderdeel is van het bewegingsmechanisme van de motor.

MHEV Mild Hybrid Electric Vehicle (mild hybridevoertuig) is een voertuig waarin een inwendige verbrandingsmotor wordt toegepast in combinatie met een elektromotor. De accu wordt opgeladen door de verbrandingsmotor en door regeneratief remmen. Het is niet mogelijk om volledig elektrisch te rijden.

• HEV Hybrid Electric Vehicle (hybridevoertuig) is een voertuig waarin een inwendige verbrandingsmotor wordt toegepast in combinatie met een elektromotor. De accu wordt opgeladen door de verbrandingsmotor en door regeneratief remmen. De elektromotor en accu zijn groter dan bij een MHEV, waardoor het voertuig in staat is om korte ritten volledig elektrisch te rijden.

PHEV Plug-in Hybrid Electric Vehicle (plug-in hybridevoertuig): een voertuig waarin een inwendige verbrandingsmotor wordt toegepast in combinatie met een elektromotor. De accu wordt opgeladen via een laadkabel vanuit een externe bron en door regeneratief remmen. Als de accu bijna leeg is, grijpt de verbrandingsmotor automatisch in om het systeem tijdens het rijden op te laden. De accu en elektromotor hebben voldoende capaciteit om langere afstanden volledig elektrisch te rijden.

• BEV Battery Electric Vehicle (elektrisch accuvoertuig): een voertuig waarbij de aandrijving uitsluitend wordt verzorgd door een elektromotor. Het rijden gebeurt volledig elektrisch en de accu wordt opgeladen vanuit een externe bron en door regeneratief remmen.
REEV Range Extended Electric Vehicle (elektrisch accuvoertuig met range extender): een voertuig dat in aanvulling op de elektromotor is uitgerust met een kleine benzinemotor die als generator werkt om de accu op te laden en zo het bereik vergroot als de accu leeg raakt.

 

Waarom heeft Jeep® gekozen voor het plug-in hybridesysteem?

 

Een plug-in hybride combineert de sterke punten van een inwendige verbrandingsmotor met die van een elektromotor. Daarnaast garandeert een plug-in hybride een optimale balans tussen elektrische actieradius, oplaadtijd, brandstofverbruik, rijeigenschappen en prestaties.

 

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een plug-in hybridevoertuig?

 

Plug-in hybride-auto’s hebben veel voordelen gemeen met elektrische voertuigen, zoals lage bedrijfskosten, weinig rijgeluiden en emissievrij rijden (in de elektrische modus). Daarnaast bieden ze de flexibiliteit van een conventionele verbrandingsmotor op langere ritten, zonder noodzaak om de accu vanuit een externe bron op te laden. Door de combinatie van de verbrandingsmotor en de elektromotor kan het voertuig bovendien een hoger koppel en betere prestaties leveren dan bij toepassing van conventionele motoren met een grotere cilinderinhoud.
'Jeep® 4xe' vormt een geavanceerde oplossing die de veiligheid, de prestaties en het rijplezier verhoogt door een aanzienlijke verlaging van de bedrijfskosten en de emissies, in combinatie met een groot elektrisch rijbereik.

Wat voor soort elektrische auto’s zijn de Jeep® Renegade en Compass 4xe?

 

De Jeep® Renegade en Compass 4xe zijn plug-in hybride 4x4-voertuigen, voorzien van een benzinemotor die de voorwielen aandrijft en een elektromotor die de achterwielen aandrijft en de rijeigenschappen in het terrein verbetert. Beide motoren werken samen en worden automatisch aangestuurd door het aandrijfmanagementsysteem van de auto. De elektromotor wordt gevoed door een 11,4 KWh-accu. Deze kan tijdens het rijden door regeneratief remmen worden opgeladen en bij stilstand vanuit een externe stroombron. Met volledig geladen accu kan de auto zo'n 50 km volledig elektrisch rijden. Als de accu bijna leeg is, grijpt de benzinemotor automatisch in door het systeem tijdens het rijden op te laden. Dit garandeert een constante beschikbaarheid van de 4xe-aandrijving.

Hoe lang duurt het om de accu volledig op te laden?

 

De oplaadtijd varieert van 1,6 uur bij gebruik van een snellader (highpower thuislader of openbaar laadstation) tot meer dan 3 uur bij gebruik van een thuislaadpunt op de maximum oplaadcapaciteit.

 

Op welke manieren kunnen de Jeep® 4xe-modellen worden opgeladen?

 

Tijdens het rijden wordt de accu automatisch opgeladen door de benzinemotor en door regeneratief remmen, bij stilstand kan de accu worden opgeladen door aansluiting van de auto op een externe stroombron.

 

Kan het systeem via snelladen worden opgeladen of heeft het alleen een standaard oplaadmodus?

 

Het oplaadsysteem maakt snelladen met een laadvermogen tot 7,2 kW mogelijk.